Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szybki tort orzechowy

Składniki:

  • Gotowe blaty biszkoptowe do tortów (np. wiedeński)
  • 2 bite śmietany w proszku
  • 400ml chłodnego mleka
  • paczka orzechów laskowych
  • 5 kawałków czekolady mlecznej
  • szklanka spirytusu (95%)

Sposób przygotowania:
Blaty oddzielić, każdy z nich słusznie nasączyć spirytusem. Jeden blat położyć na tortownicy, dwa pozostałe obok. Masa: Połowę orzechów i 3 kawałki czekolady zmielić w maszynce do mielenia bakali, lub w inny sposób. Do wysokiego naczynia wlać 400ml chłodnego mleka, wsypać dwie 2 bite śmietany w proszku i miksować ok. 3 minut. Po tym czasie dosypać do bitej śmietany zmielone orzechy i czekoladę, wszystko razem miksować ok 1 minutę. Nakładać masę naprzemiennie z nasączonymi blatami, do środka na masę można poukładać pokrojone w plasterki winogrona. Całość obsypać pozostałymi wiórkami zmielonymi z 2 kostkami czekolady. Całość udekorować według uznania.
Smacznego:D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *