Składniki:
- Gotowe blaty biszkoptowe do tortów (np. wiedeński)
- 2 bite śmietany w proszku
- 400ml chłodnego mleka
- paczka orzechów laskowych
- 5 kawałków czekolady mlecznej
- szklanka spirytusu (95%)
Sposób przygotowania:
Blaty oddzielić, każdy z nich słusznie nasączyć spirytusem. Jeden blat położyć na tortownicy, dwa pozostałe obok. Masa: Połowę orzechów i 3 kawałki czekolady zmielić w maszynce do mielenia bakali, lub w inny sposób. Do wysokiego naczynia wlać 400ml chłodnego mleka, wsypać dwie 2 bite śmietany w proszku i miksować ok. 3 minut. Po tym czasie dosypać do bitej śmietany zmielone orzechy i czekoladę, wszystko razem miksować ok 1 minutę. Nakładać masę naprzemiennie z nasączonymi blatami, do środka na masę można poukładać pokrojone w plasterki winogrona. Całość obsypać pozostałymi wiórkami zmielonymi z 2 kostkami czekolady. Całość udekorować według uznania.
Smacznego:D