- Carambola zwana jest z uwagi na swój kształt gwieździstym owocem. Kupując owoce carambola starajmy się wybierać owoce o kolorze żółto jasnozielone. Kolor grzbietów ramion gwiazd mogą być lekko brązowe. W dotyku owoc musi być wyczuwalnie jędrny, a zapach przyjemny. Zielone owoce należy przechowywać w plastikowym worku przez kilka dni. Brązowe plamy świadczą o tym że owoc nie nadaje się do spożycia.Carambola to owoc zdrowy z uwagi na zawartość witaminy C, błonnik, antyutleniacze, flawonoidy, znakomity w kuracji odchudzającej ponieważ cały owoc to tylko 30 kalorii.
- Umyte i osuszone owoce ułożyć na stabilnym blacie. Używając bardzo ostrego noża odciąć zabarwione na brązowo „grzbietów” owoców.
- Obciąć podstawę owocu wraz z szypułką.
- Tak przygotowany owoc możemy pokroić w pożądanej grubości plastry.
- Czubkiem noża usunąć wszystkie nasiona.
- Gotowy do spożycia owoc możemy wykorzystać na wiele sposobów.