Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Polędwica wołowa – 150 g.
- Bekon – 1 plasterek
- Szpinak – około 50 g.
- Młode ziemniaki – 3 szt.
- Borowiki – 3 szt.
- Młody czosnek – 2 gałązki
- Pomidorki cherry – 2 szt.
- Kiełki
- Ser oscypek – 1 gruby plaster
- Świeży tymianek
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę nasmarować marynatą (tymianek, olej, czosnek, sól, pieprz) i pozostawić na 24 godz. Polędwicę owinąć bekonem i przesmarować z jednej strony warstwą szpinaku przyprawionym solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną śmietany. Zawinąć w roladki i grillować do miękkości. Gotowane ziemniaki wydrążyć i napełnić sosem z borowików sporządzonym z podsmażonych z cebulką pokrojonych borowików, które następnie zalewa się śmietaną 30%, dusi do odparowania i przyprawia solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.
Pomidorki, czosnek i plasterek oscypka grillować kilka minut. Wszystko ułożyć na talerzu dekorując gałązkami tymianku, liściem laurowym oraz kiełkami i sosem na bazie demi-glace.
Autor: Andrzej Szuszkiewicz, Elżbieta Dziedzic, Władysław Klekowski, Arkadiusz Drzewiecki, Bartłomiej Celej i Bartłomiej Krzeptowski