Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z wiśni z winem

Składniki:

 

  • 2 kg wiśni 
  • 2 kg cukru 
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina 
  • 5 łyżeczek żelatyny ( z glonów morskich najlepsza)

Sposób przygotowania:
Dorodne owoce  przebrać, umyć i wydrylować. Połowę owoców starannie rozdrobnić. Wymieszać w misce mus wiśniowy z całymi wiśniami oraz cukrem, zalać3/4 szklanki czerwonego wina. Odstawić na noc pod przykryciem. Przełożyć zawartość miski do dużego, płaskiego rondla o grubym dnie, zagotować na dużym ogniu, stale mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i nie przerywając mieszania gotować masę wiśniową przez około minutę. Zdjąć garnek z ognia, usunąć tworzącą się na powierzchni konfitury pianę. Rozpuścić żelatynę w reszcie wina, połączyć z gorącą konfiturą. Dokładnie wymieszać. Zlać konfiturę do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *