Składniki:
- 2 kg wiśni
- 2 kg cukru
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 5 łyżeczek żelatyny ( z glonów morskich najlepsza)
Sposób przygotowania:
Dorodne owoce przebrać, umyć i wydrylować. Połowę owoców starannie rozdrobnić. Wymieszać w misce mus wiśniowy z całymi wiśniami oraz cukrem, zalać3/4 szklanki czerwonego wina. Odstawić na noc pod przykryciem. Przełożyć zawartość miski do dużego, płaskiego rondla o grubym dnie, zagotować na dużym ogniu, stale mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i nie przerywając mieszania gotować masę wiśniową przez około minutę. Zdjąć garnek z ognia, usunąć tworzącą się na powierzchni konfitury pianę. Rozpuścić żelatynę w reszcie wina, połączyć z gorącą konfiturą. Dokładnie wymieszać. Zlać konfiturę do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Szczelnie zamknąć.