Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Polędwiczka wołowa – 100 g
- Cielęcina (polędwica) – 30 g
- Orzechy włoskie – 5 g
- Wino czerwone wytrawne – 10 ml
- Jajko – 1sztuka
- Bułka – 5 g
- Pietruszka świeża nać – 1sztuka
- Papryka czerwona świeża
- Papryka zielonwa świeża
- Sól
- Pieprz – 1g
- Papryka słodka – 1g
- Zioła prowansalskie – 2 g
- Kasza – 80 g
- Parmezan – 20 g
- Świeży rozmaryn
- Świeży tymianek
- Por świeży
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki wieprzowe rozcinamy lekko z boku na ok. 2 centymetry i rozbijamy delikatnie. Z cielęciny robimy farsz z dodatkiem orzechów, świeżej papryki, pietruszki i czerwonego wina oraz świeżego rozmarynu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w polędwiczkę. Uformowaną roladę posypujemy dokładnie ziołami prowansalskimi, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Kasze gotujemy, dodajemy jajko, parmezan, pietruszkę oraz sól do smaku. Zawijamy w liść pory i wkładamy na 3 minuty do pieca.
Sposób podania:
Dekorujemy świeżym tymiankiem oraz sosem.
Autor: Arkadiusz Szulc Zbigniew Kulesza
1 comment for “Polędwica chłopska nadziewana cielęcina podawana z kaszą*”