Składniki:
• 2 bakłażany
• 1/2 czerwonej papryki
• 1/2 zielonej papryki
• 1/2 żółtej papryki
• 4 pomidory
• 1 cebula
• 10 dag groszku świeżego lub mrożonego
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 3 łyżki oleju
• 2 łyżki szczypiorku
• 2 jajka ugotowane na twardo
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany umyć, upiec w całości w piekarniku, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem.
Papryki umyć, osączyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki. Cebulę obrać i posiekać. Groszek ugotować do miękkości w posolonym wrzątku i odcedzić.
Na rozgrzanym oleju lekko zrumienić cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć, następnie włożyć bakłażany i pomidory.
Dusić na małym ogniu 10 – 15 minut, stale mieszając.
Zdjąć z ognia, wlać jogurt i dalej ogrzewać na małym ogniu , aż masa zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem, dodać groszek i posypać szczypiorkiem.
Już na talerzu przybrać ćwiartkami jajek.