Składniki:
Ciasto:
- 250 g maki,
- 125 g masła,
- 65 g cukru,
- l jajo
- 700 g truskawek,
- 3 łyżki mielonych migdałów,
- 375 ml soku z białych winogron,
- 125 ml campari,
- 50 g cukru,
- 2 opakowania jasnej galaretki
- mąka, tłuszcz do posmarowania formy,
- sucha fasola,
- pergamin,
- 50 g posiekanych migdałów,
- kilka listków mięty lub melisy do przybrania
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, masła, cukru i jaja zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką i przełożyć do natłuszczonego okrągłego naczynia żaroodpornego. Ciasto przykryć pergaminem, wsypać fasolę, piec ok. 20 minut. Truskawki przebrać, opłukać pod bieżącą zimną wodą. osaczyć, pokroić w ćwiartki lub przekroić na pół. Wystudzone ciasto posypać zmielonymi migdałami, wyłożyć truskawki tak abv powstał kopczyk. Przygotować galaretkę według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem soku winogronowego, campari i cukru. Galaretką polać truskawki i odstawić do stężenia. Tort udekorować posiekanymi migdałami i umytymi, osaczonymi listkami mięty lub melisy.