Składniki:
szaszłyki:
• 25 dag mielonej wołowiny
• 1/2 czerstwej kajzerki
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 łyżki musztardy
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• białko z 1 jajka
• 2 małe cukinie lub ogórek "wąż"
• 8 szalotek albo bardzo małych cebul
• olej do smażenia
sos:
• żółtko
• łyżeczka soku z cytryny
• łyżka octu winnego
• 1/8 litra oliwy z oliwek
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 4 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sos: żółtko, sok z cytryny, ocet i szczyptę soli roztrzepać trzepaczką, aż do spienienia.
Ucierać za pomocą miksera, dolewając kroplami oliwę.
Wymieszać z jogurtem, skórką z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem.
Szaszłyki: cebulki umyć, obrać. Cukinie (ogórki) umyć.
Cebulki pokroić na ćwiartki, cukinie (ogórki) na dość grube plasterki.
Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać mięso, musztardę, natkę pietruszki i dobrze wyrobić.
Białko roztrzepać widelcem, dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Uformować 16 kotlecików.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju.
Obsmażyć kotleciki z każdej strony.
Zdjąć z ognia. Na 4 szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian kotleciki, cebule oraz cukinię (ogórki).
Patelnię postawić na ogniu. Rozgrzać łyżkę oleju, ułożyć szaszłyki.
Przykryć pokrywką, dusić 5 – 10 minut.
Podawać z sosem czosnkowym i pieczywem