Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Oładki galicyjskie

Składniki:


• 1,25 kg ziemniaków
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1/2 szklanki śmietany 30-procentowej
• 4 jajka
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 pełne łyżki rodzynek
• szczypta zmielonego cynamonu
• sól
do smażenia:
• 1 szklanka oleju

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach i odcisnąć sok.
Żółtka ubić z pudrem i śmietaną, dodać do masy ziemniaczanej, wsypać mąkę, cynamon oraz rodzynki i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć z ciastem.
Smażyć oładki na rumiano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *