Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie Wojtka

Śledzie solone trochę inaczej

Składniki:


  • 1 kg solonych śledzi (najlepiej korzennych)
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki dobrego,pikantnego keczupu
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu winnego (ja daję prawie 4 łyżki)
  • pieprz,papryka słodka i ostra

Wykonanie:
Śledzie namoczyć,odfiletować i pokroić w poprzek w paski ok.2cm. Cebule pokroić drobno,zeszklić na oleju.Dodać resztę składników sosu,dokładnie przesmażyć. Po przestudzeniu dodać śledzie,wymieszać,odstawić na dwa-trzy dni. Uwagi: jeśli nie mamy śledzi korzennych,do sosu lepiej dodać zmielony liść laurowy,imbir lub gałkę muszkatołową,więcej pieprzu,jałowiec i ziele angielskie. Smacznego Jola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *