Składniki:
- • 1 średni kalafior
• 1 cebula
• 3 marchewki
• 1 łyżka masła
• 2 litry bulionu drobiowego
• ½ pęczka posiekanego zielonego koperku
• 1//4 łyżeczki przyprawy curry
• ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć, obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę obrać drobniutko, posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. W garnku na maśle lekko podsmażyć cebulkę, wlać bulion, dodać marchewkę i kalafior, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Kilka ugotowanych różyczek kalafiora odłożyć do dekoracji. Zupę zmiksować blenderem , przyprawić do smaku sola, pieprzem, gałką muszkatołową i curry. Zupę podawać udekorowaną różyczkami kalafiora i posypaną posiekanym zielonym koperkiem.