Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa marchewkowa kremowa Iwony

Składniki:

    •    1 średni kalafior
    •    1 cebula
    •    3 marchewki
    •    1 łyżka  masła
    •    2 litry bulionu drobiowego
    •    ½ pęczka posiekanego zielonego koperku
    •    1//4 łyżeczki  przyprawy curry
    •    ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    •    sól, świeżo  zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa umyć, obrać. Marchewkę  pokroić w plasterki, cebulę obrać drobniutko, posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. W garnku na maśle lekko podsmażyć cebulkę, wlać  bulion, dodać marchewkę i kalafior, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Kilka ugotowanych różyczek kalafiora odłożyć do dekoracji. Zupę zmiksować blenderem , przyprawić do smaku sola, pieprzem, gałką muszkatołową i curry. Zupę podawać udekorowaną różyczkami kalafiora i posypaną  posiekanym zielonym koperkiem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *