Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek drożdżowy z malinami lub truskawkami

Składniki:

  • 10 g drożdży,
  • 250 g mąki,
  • 2 1/2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • 40 g margaryny,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżeczka margaryny do wysmarowania formy,
  • 3 łyżki cukru,
  • 50 g schłodzonego masła,
  • 500 g malin lub truskawek
  • 200 g śmietany kremówki.

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z 2 łyżkami letniej wody, posypać odrobiną cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę i sól wsypać do miski. Dodać wyrośnięte drożdże, skórkę cytrynową, cukier margarynę, jajko i 2 łyżki wody. Zagnieść ciasto. Włożyć do podgrzanej, poprószonej mąką miski, przykryć ściereczką, odstawić na 1-2 godz. W ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do temp. 230 stopni C. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 32 cm Zrobić rant (takie podwyższenie na brzegach), odstawić na 10 min. Brzeg ciasta polać mlekiem, spód oprószyć cukrem i wiórkami schłodzonego masła. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. (na jasno brązowy kolor)
Maliny opłukać, osuszyć. Śmietanę ubić na sztywno. Na placku ułożyć maliny, ozdobić śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *