Składniki:
- 120 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- po 1/2 filiżanki mleka i śmietanki
- 1-2 filiżanki syropu klonowego
- owoce
Sposób przyrządzenia:
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito do miski i wymieszać z solą i cukrem. Jaja rozmącić. Roztopić masło, nie podgrzewać. Roztopione masło wymieszać z mlekiem, śmietaną i jajkami. Wsypać mąkę i wymieszać elektryczną ubijaczką. Gdyby ciasto za bardzo zgęstniało — domieszać nieco mleka. Nagrzać gofrownicę bez nakładania tłuszczu. Na każdą część gofrownicy nalać po łyżce ciasta, domknąć i trzymać, aż przestanie parować. Gofry powinny przybrać równomierny, złotobrązowy kolor. Resztę gofrów usmażyć w podobny sposób. Syrop klonowy podgrzać i podać do gofrów razem z owocami.
1 comment for “Gofry z syropem klonowym”