Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry z syropem klonowym

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • po 1/2 filiżanki mleka i śmietanki
  • 1-2 filiżanki syropu klonowego
  • owoce

Sposób przyrządzenia:
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito do miski i wymieszać z solą i cukrem. Jaja rozmącić. Roztopić masło, nie podgrzewać. Roztopione masło wymieszać z mlekiem, śmietaną i jajkami. Wsypać mąkę i wymieszać elektryczną ubijaczką. Gdyby ciasto za bardzo zgęstniało — domieszać nieco mleka. Nagrzać gofrownicę bez nakładania tłuszczu. Na każdą część gofrownicy nalać po łyżce ciasta, domknąć i trzymać, aż przestanie parować. Gofry powinny przybrać równomierny, złotobrązowy kolor. Resztę gofrów usmażyć w podobny sposób. Syrop klonowy podgrzać i podać do gofrów razem z owocami.

1 comment for “Gofry z syropem klonowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *