Składniki:
• 6 śledzi
• 1 szklanka majonezu
• 4 łyżki śmietany
• 4 łyżki przecieru pomidorowego
• sok z cytryny lub łyżeczka octu winnego
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżeczka spirytusu
• sól
• 1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Śledzie namoczyć na noc w wodzie. Wyjąć, usunąć ości, ewentualnie obrać ze skóry i namoczyć na 2 godziny w mleku. Wyjąć, pokroić w dzwonka, pokropić sokiem z cytryny lub octem winnym. Wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym, musztardą i spirytusem, odrobinę posolić, dodać do śledzi i wszystko wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godziny.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.