Klasyczne pure ziemniaczane z kilkoma opcjonalnymi dodatkami.
Składniki:
• około 1 kg ziemniaków (tzw. starych)
• 150-200 ml mleka (lub słodkiej śmietany, lub mieszanka obu)
• 3 łyżki masła
• sól
• pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki (obrane) gotujemy tak jak zwykle w osolonej wodzie, lecz około 5 minut dłużej niż normalnie, ugotowane odcedzamy i pozwalamy przez chwilę odparować.
Dodajemy masło, czekam minutkę aż się rozpuści i dodajmy mleku lub śmietanę.
Ubijaczką do ziemniaków tłuczemy j aż powstanie gładka, puszysta masa (około 5-7 minut energicznego ubijania).
Opcjonalne składniki:
• serek topiony
• parmezan
• Pesto
Opcjonalnie w czasie "tłuczenia” ziemniaków można dodać jeden z opcjonalnych składników.
Pure z Pesto będzie stanowiło doskonały dodatek do ryb.
1 comment for “Pure ziemniaczane”