Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pure ziemniaczane

Klasyczne pure ziemniaczane z kilkoma opcjonalnymi dodatkami.

Składniki:

pureziemniaczane8zg.jpg
• około 1 kg ziemniaków (tzw. starych)
• 150-200 ml mleka (lub słodkiej śmietany, lub mieszanka obu)
• 3 łyżki masła
• sól
• pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki (obrane) gotujemy tak jak zwykle w osolonej wodzie, lecz około 5 minut dłużej niż normalnie, ugotowane odcedzamy i pozwalamy przez chwilę odparować.
Dodajemy masło, czekam minutkę aż się rozpuści i dodajmy mleku lub śmietanę.
Ubijaczką do ziemniaków tłuczemy j aż powstanie gładka, puszysta masa (około 5-7 minut energicznego ubijania).

Opcjonalne składniki:
• serek topiony
• parmezan
• Pesto

Opcjonalnie w czasie "tłuczenia” ziemniaków można dodać jeden z opcjonalnych składników.
Pure z Pesto będzie stanowiło doskonały dodatek do ryb.

1 comment for “Pure ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *