Składniki:
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kg pomidorów,
- sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyżeczka roztartego tymianku lub oregano,
- 2 szklanki ryżu.
Sposób przyrządzenia:
Ryż wypłukać i dokładnie osączyć. Olej wlać do rondla o grubym dnie, rozgrzać, wsypać posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, smażyć na złoty kolor. Dodać sparzone i obrane pomidory, przyprawić solą i pieprzem, włożyć pozostałe przyprawy, zamieszać, smażyć przez 3 min., rozgniatając pomidory widelcem, zmniejszyć płomień, dusić na bardzo małym ogniu 45 min, w razie potrzeby wlać trochę wody. Wsypać ryż (powinny być dwie szklanki sosu, w przeciwnym razie dolać wody). Zamieszać, po zagotowaniu przykryć, zmniejszyć płomień, gotować 20 min. Podawać do mięs, drobiu i szaszłyków.
1 comment for “Pilaw pomidorowy”