Składniki:
- 500 dag wątróbki drobiowej,
- 15 dag bekonu (w plasterkach),
- 1 łyżeczka majeranku,
- pieprz mielony, sól, musztarda.
Sposób przyrządzenia:
Wątróbki oddzielamy od serduszek (serduszka wykorzystamy do innych dań) i wkładamy do miski. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem oraz dodajemy 2 łyżki musztardy. Fachowcy powiadają, żeby nie solić, ale ja nie jestem fachowcem i dlatego zawsze solę. Odstawiamy przynajmniej na godzinę. Każdą wątróbkę zawijamy w plasterek bekonu i spinamy wykałaczką. Układamy na grillu i pieczemy z każdej strony po kilka minut, dopóki bekon nie zarumieni się. Boczek można dodatkowo posmarować jakąś masą z przyprawami: musztarda, pikantny twarożek, kasztany, krem z wątróbki (taki pasztecik z konserwy lub tubki, przecierem pomidorowym, itd…
Podajemy ze sałatką ze świeżych pomidorów, ogórków…