Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 2 łyżki dużych rodzynek lub 10 suszonych śliwek kalifornijskich
Marynata:
- 1 szklanka białego octu winnego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- szczypta cukru
- pieprz
Sos:
- 1/3 szklanki keczupu
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki
- 1 łyżka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę: do rondla wlać 1 1/2 szklanki wody, ocet, dodać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz pieprz i zagotować. Przestudzić i włożyć filety. Pozostawić na 24 godz. Rodzynki lub śliwki sparzyć i osączyć, śliwki przekroić na pół. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie ukośne paski i zwinąć koreczki. Ułożyć je na półmisku i w środek każdego koreczka włożyć rodzynkę lub połówkę śliwki. Przygotować sos: zmieszać keczup z olejem, dodać paprykę i natkę, przyprawić pieprzem. Śledzie polać sosem i wstawić na 2 godz. do lodówki.
2 comments for “Śledź po kaszubsku”