Składniki:
• 1 lampka (od wina) wody
• 1 lampka cukru, ma ważyć tyle, co lampka wody
• 5-6 limonek otartych
• kieliszek soku limonek
• duży pęczek bazylii zmiażdżonej na puree
Wykonanie:
Wodę z cukrem zagotować w rondelku, wrzucić skórki i gotować 4 min. Zdjąć i ochłodzić. Dodać sok i puree z bazylii, wymieszać i zostawić, aby się smaki połączyły. Przetrzeć przez niezbyt drobne sitko, przelać do plastikowego lub porcelanowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika.
Starać się mieszać, co pół godziny (widelcem). Po 2 godz., powinno się zestalić i być gotowe. Podawać w szklanych pucharkach. Ma mieć półpłynną konsystencje topniejącego lodu.
4 porcje, przygotowanie 20 min. Ogólny czas 3 godz. gotowanie 5 min. Łatwe.