Składniki:
- 2 kg fasolki szparagowej
- pęczek koperku
- kilka gałązek cząbru
- łyżka gorczycy
- 2-3 zielone papryki
- 2 kg bobu
- kilka liści kapusty
- 3 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę umyć, oczyścić , usunąć końcówki, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać 3 łyżeczki soli, wymieszać . Kapustę oczyścić i porwać na kawałki, ułożyć na dnie wyparzonych słoiczków, dodać po gałązce cząbru i koperku oraz wymieszane warzywa, wsypać po kilka ziaren gorczycy. Wodę zagotować z łyżką soli, wystudzić, zalać warzywa, odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie pasteryzować około 10 minut. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.