Składniki:
- 1kg-cebuli
- 80dkg-matiasa
- 1kg-marchewki
- 2-sloiczki przecieru pomidorowego
- 1-lyzka cukru
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 5 liści laurowych
- 12 ziaren pieprzu czarnego
- 15 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz mielony,
- olej
Sposób przyrządzenia:
Cebulę przekroić na pół następnie w plastry, pokrojoną dusić na oleju, aż się wyzłoci, doprawić sola i mielonym pieprzem wystudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić, popieprzyć i dusić na oleju aż zmięknie, wystudzić.
Zalewa:
2 słoiczki koncentratu wymieszać z łyżką cukru ,octem ,liściami laurowymi ,zielem angielskim, na koniec dodać 2-3 łyżki wody i gotować około 10 min na bardzo malutkim ogniu w tym czasie gdy się gotuje zalewa przygotowujemy śledzie kroimy na paski lub kostkę ,wszystkie składniki po wystudzeniu razem wymieszać razem z wystudzoną zalewą ..robimy dzień przed podaniem
1 comment for “Śledż po grecku”