Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek pomarańczowo-jabłkowy

Składniki:


• 30 dag mąki
• 20 dag masła
• 10 dag cukru pudru
• 2 żółtka
masa:
• 25 dag pomarańczy
• 30 dag jabłek
• 1 szklanka cukru
• kilka orzechów włoskich
• 5-6 łyżek wody

Sposób przyrządzenia:
Mąkę posiekać z dobrze schłodzonym masłem, wsypać przesiany cukier puder, dodać żółtka i nożem wymieszać ciasto a rękami zlepić. Ciasto włożyć do zamrażalnika, a potem rozwałkować w kształt prostokąta, nierówne brzegi odciąć i odłożyć. Prostokąt przenieść na lekko posypaną mąką blachę. Ze skrawków ciasta zrobić wałeczki, posmarować brzegi ciasta białkiem i przylepić je. Wstawić do pieczenia do mocno rozgrzanego piekarnika. Do garnka włożyć jabłka i zalać odrobiną wody, „rozparować”, jeszcze gorące przetrzeć przez sito. Pomarańcze dobrze umyć i wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. Cukier z wodą zagotować, dodać pomarańcze i jabłka, gotować aż masa będzie gęsta i szklista. Gorącą masę przełożyć na zimne ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *