Składniki:
• 70-80 dag polędwicy
• 8 plastrów chudego, wędzonego boczku
• 2 cebule
• 10 dag suszonych śliwek
• 8 łyżek przecieru pomidorowego
• smalec
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Śliwki namoczyć w wodzie, co najmniej na godzinę, tak aby napęczniały. Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na średniej grubości plastry i zbić każdy kawałek tłuczkiem. Posolić i popieprzyć, a następnie z jednej stron posmarować przecierem pomidorowym. Na przecier położyć plasterek boczku, cebuli i jedną suszoną śliwkę. Zwinąć każdy plasterek w rulonik i spiąć wykałaczką. Rozgrzać smalec w rondlu, ułożyć ciasno ruloniki, zrumienić z obu stron, następnie przykręcić gaz, podlać trochę wody i dusić aż będą miękkie, około1 godziny.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.