Składniki:
• 50 dag oczyszczonej żółtej dyni
• 3 szklanki mleka
• od 3 do 4 łyżek tartej bułki
• 2 łyżki masła
• sól
• 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
• drobny makaron
Sposób przyrządzenia:
Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek i strzępków miąższu. Tartą bułkę lekko zarumienić na suchej patelni. Pokroić dynię. Do zrumienionej bułki dodać dynię i masło, wymieszać, udusić do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z gorącym mlekiem i pietruszką. Przyprawić do smaku solą. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z drobnym makaronem. Zupę można podawać na słodko, w tym przypadku sól należy zastąpić cukrem.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (lidl)
1 comment for “Zupa z dyni z makaronem na mleku”