Skład:
- 12 śledzi matiasów
- 4 łyżki mleka
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 6 łyżek octu
- 4 łyżki białego wina wytrawnego
- 2 pomidory
- 4 łyżki pokrojonej w kostkę marynowanej papryki
- 2-3 korniszony
- 3 łyżeczki musztardy
- łyżeczka cukru
- sok cytrynowy
Sposób wykonania:
Usunąć ości jeśli są, jeśli śledzie słone, to wymoczyć 2 godz. i jeśli za mało, zalać
świeża woda na jeszcze 2 godz. Połączyć szklankę wody, mleko i ocet, zalać
wymoczone śledzie. Jabłka i gruszki umyć i obrać lub nie, pokroić w kostkę,
skropić cytr. Pomidory i ogórki pokroić tez w kostkę, połączyć z owocami i
papryka. Musztardę rozmieszać z winem, doprawić cukrem, dodać do mieszanki,
wymieszać. Filety osączyć z zalewy, kształtować w kręgi i napełniać środki
sałatka. Podawać ozdobione cząstka papryki, pomidora i ew. natka.