Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety śledziowe z sałatką

 

Skład:

  • 12 śledzi matiasów
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 6 łyżek octu
  • 4 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki pokrojonej w kostkę marynowanej papryki
  • 2-3 korniszony
  • 3 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka cukru
  • sok cytrynowy

 

Sposób wykonania:

Usunąć ości  jeśli są, jeśli śledzie słone, to wymoczyć 2 godz. i jeśli za mało, zalać
świeża woda na jeszcze 2 godz.  Połączyć szklankę wody, mleko i ocet, zalać
wymoczone śledzie. Jabłka i gruszki umyć i obrać lub nie, pokroić w kostkę,
skropić cytr. Pomidory i ogórki pokroić tez w kostkę, połączyć z owocami i
papryka. Musztardę rozmieszać z winem, doprawić cukrem, dodać do mieszanki,
wymieszać. Filety osączyć z zalewy, kształtować w kręgi i napełniać środki
sałatka. Podawać ozdobione cząstka papryki, pomidora i ew. natka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *