Składniki:
1. Ciasto:
• 25 dkg maku,
• 1/2 litra mleka,
• 7 jajek,
• 20 dkg cukru,
• 7 łyżek tartej bułki,
• 2 łyżki skórki pomarańczowej,
• 3 dkg migdałów,
• sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
• pół laski waniliowej.
2. Masa 1 (alternatywnie):
• 30 dkg orzechów laskowych,
• 25 dkg masła,
• 6 żółtek,
• 20 dkg cukru,
• wanilia,
• pół kieliszka brandy.
3. Masa 2 (alternatywnie):
• 25 dkg masła,
• 6 żółtek,
• 20 dkg cukru,
• sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
• wanilia.
4. Lukier:
• kilka łyżek cukru pudru,
• sok z cytryny,
• 2-3 krople olejku np. migdałowego.
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie. Teraz kładziemy ubite białka i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz.
Masa:
Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę).
Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch.
Lukier:
Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.