Skład:
- 8 połówek brzoskwiń z kompotu
- 2 winne jabłka
- średni seler
- 3 łyżeczki soku cytrynowego
- 2 łyżki grubo siekanych orzechów
- 2 łyżki majonezu,2 łyżki serka hormonizowanego lub b. gęstej śmietany
- sól
- pieprz, cukier
- liście sałaty
Sposób wykonania:
Obrać seler i pokroić w plastry, obgotować krotko w malej ilości wody
(wodę użyć do zupy), seler ma być twardawy. Wyjąc, skropić sokiem
cytrynowym, pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić
cytryna, połączyć z selerem. Dodać majonez i serek, doprawić sola, pieprzem
i cukrem, dobrze wymieszać. Połówki brzoskwiń napełnić kopiasto sałatka i
posypać orzechami, podawać ochłodzone na liściach sałaty.