Składniki:
- 80 dag wołowiny gulaszowej
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 pikantna czerwona papryczka chili
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
- 1 łyżka mąki
- 1 puszka (850 ml) pomidorów bez skórki (w zalewie)
- 2 puszki (po 425 ml) czerwonej fasoli
- 1 puszka (425 ml) kukurydzy
- 1 pęczek bazylii
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zaś w plasterki. Pikantną papryczkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć czosnek z cebulą. Następnie zdjąć podsmażony czosnek i cebulę i na tym samym oleju podsmażyć porcjami wołowinę. Następnie dodać czosnek, cebulę i pikantną papryczkę, doprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką w proszku. Oprószyć mąką i zasmażyć. Podlać mięso szklanką wody, dodać pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut. Fasolkę i kukurydzę osączyć, dodać do mięsa, krótko podgrzać. Danie jeszcze raz przyprawić i posypać drobno posiekaną bazylią. Przełożyć do podgrzanej miski.
Podawać razem z ugotowanym na sypko ryżem