Składniki:
• 40-50 dag wołowiny
• 1 łyżka smalcu
• 10 dag pieczarek
• 2 cebule
• 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
• 0.5 łyżki mąki
• 0.5 szklanki śmietany
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• szczypta majeranku
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w cienkie paski. Natrzeć solą ugniecioną z czosnkiem i majerankiem, popieprzyć, pokroić drobno cebulę, podsmażyć na smalcu, włożyć na patelnię mięso, zrumienić z obu stron, podlać trochę wody i dusić pod przykryciem. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, drobno pokrajać, dodać do mięsa i udusić do miękkości. Sos: wlać do rondelka śmietanę wymieszaną z mąką oraz przecierem pomidorowym i zagotować, dodać natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
1 comment for “Ragout wołowe z pieczarkami”