Składniki:
- 1 duży leszcz o wadze około 1,5 kg
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki soku cytrynowego
- sól, pieprz
- posiekany koperek i natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Leszcza sprawić, wyfiletować, skórę ponacinać ostrym nożem na głębokość około 5 mm, przyprawić, odstawić na kilkanaście minut. Mąki wymieszać. Rybę podzielić na porcję, każdą porcję obtoczyć w mące i usmażyć na dobrze nagrzanym oleju. Jeszcze niedosmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sokiem cytrynowym wymieszanym z zieleniną. Tak przygotowaną rybę zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.