Składniki:
ciasto
• 30 dag mąki
• 30 dag cukru
• 18 dag masła lub margaryny
• 6 jaj
• skórka i sok z jednej cytryny
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
• 30 dag maku
• 3 jaja
• szklanka cukru pudru
• cukier waniliowy
• olejek migdałowy
Wykonanie:
Mak opłukać, sparzyć i 2 – 3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać.
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami do białości.
Dodać startą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę.
Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta.
Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.