Składniki:
- 2 cebule,
- 2 pęczki botwiny z buraczkami (8 małych lub 4 większe),
- jabłko,
- sól, pieprz,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżeczka mąki,
- łyżka masła.
Sposób przyrządzenia:
Cebule oczyścić, jabłko umyć, obrać. Cebule pokroić w ósemki, jabłka w słupki. Botwinę i buraczki oczyścić, umyć i pokroić. Do rondla wlać 2 szklanki wody, wrzucić pokrojone buraczki, posolić, dodać łyżeczkę soku z cytryny, gotować do miękkości (jeżeli wody będzie za mało, uzupełnić). Wrzucić botwinę, gotować przez 7-10 minut, dodać jabłko, jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić, wsypać mąkę, wymieszać. Zasmażkę dodać do buraczków, botwinki i jabłka. Przyprawić, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Bardzo dobrze smakuje jako przystawka podana z białym pieczywem