Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Botwina duszona z jabłkiem

Składniki:


  • 2 cebule,
  • 2 pęczki botwiny z buraczkami (8 małych lub 4 większe),
  • jabłko,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka mąki,
  • łyżka masła.

Sposób przyrządzenia:
Cebule oczyścić, jabłko umyć, obrać. Cebule pokroić w ósemki, jabłka w słupki. Botwinę i buraczki oczyścić, umyć i pokroić. Do rondla wlać 2 szklanki wody, wrzucić pokrojone buraczki, posolić, dodać łyżeczkę soku z cytryny, gotować do miękkości (jeżeli wody będzie za mało, uzupełnić). Wrzucić botwinę, gotować przez 7-10 minut, dodać jabłko, jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić, wsypać mąkę, wymieszać. Zasmażkę dodać do buraczków, botwinki i jabłka. Przyprawić, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Bardzo dobrze smakuje jako przystawka podana z białym pieczywem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *