Składniki:
• 50 dag salsefii lub skorzonery
• 25 dag ziemniaków
• 15 dag cebuli
• 1 szklanka mleka
• 2 żółtka
• 1/2 szklanki śmietany
• 6 łyżek koperku posiekanego z zieloną pietruszką
• sól
• ocet
Sposób przyrządzenia:
Korzonki salsefii lub skorzonery i ziemniaki umyć, dokładnie oczyścić i opłukać. Oczyszczone korzonki wkładać do wody z dodatkiem octu. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić i wraz z skorzonerą i ziemniakami włożyć do wrzącej osolonej wody.
Ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować z gorącym, przegotowanym mlekiem. Śmietanę rozmącić z żółtkiem, dodać do zupy wraz z posiekaną zieleniną. Przyprawić do smaku solą. Podawać w filiżankach z groszkiem ptysiowym.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Lidl