Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłecznik królewski

Składniki:

  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • jabłkowa konfitura
  • łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz do formy
     

Sposób wykonania:

  1. Miękkie masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.
    Gdy składniki się połączą dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie wyrobić.
    ¾ ciasta wyłożyć na dnie tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
    Rozsmarować na nim konfiturę, która oprószyć cynamonem.
    Resztę ciasta pokruszyć w dłoniach i posypać jabłka.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *