Kawę po grecku przygotowuje się w specjalnych tygielkach zwanych briki. Briki może być wykonany z miedzi, aluminium lub stali nierdzewnej.
Kawę po grecku możemy sporządzić na cztery sposoby:
1. Sketos – mocna bez cukru
2. Metrios – średnia z jedną łyżeczką cukru
3. Glykis lub vari glykis – słodka lub ulepek
4. Glykis vrastos – słodka, gotowana więcej niż jeden raz
1. Do briki nalewamy ilość wody niezbędną dla przyrządzenia odpowiedniej ilości kawy (np. na cztery filiżanki).
2. Wsypujemy po jednej łyżeczce kawy na filiżankę oraz odpowiednią ilość cukru.
3. Stawiamy briki na średni płomień, mieszamy do rozpuszczenia cukru i kawy, doprowadzamy wolno do stanu wrzenia.
4. W momencie gdy "kożuch" "wychodzi" z szyjki briki odstawiamy na minutę z ognia, na bok.
5. Rozlewamy do filiżanek, serwujemy ze szklaneczką zimnej wody
Kawę po grecku należy pić wolno delektując się, bez konieczności powtórnego mieszania
2 comments for “Kawa po grecku.”