Składniki:
- 75 dag wołowiny,
- 40 dag marchewki,
- 25 dag cebuli,
- 25 dag pieczarek,
- 15 dag przerośniętego wędzonego boczku,
- 6 łyżek oleju,
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 250 ml rosołu (może być z kostki),
- 2 listki laurowe,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- cukier, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Mięso i boczek pokroić w paski. Marchew pokroić w krążki, cebulę w cząstki, pieczarki na ćwiartki. Boczek podsmażyć na oleju, wyjąć. W tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa, a na końcu mięso. Dodać sól pieprz i cukier, listki laurowe i tymianek. Wlać połowę wina i rosołu. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając resztą czerwonego wina i rosołu.