Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bułeczki mleczne

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 3 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szkl. mleka
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • mąka do formy

    Sposób wykonania:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
    Wówczas dodać do niego resztę cukru, żółtka, sól oraz skórkę z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać mąkę.
    W trakcie wyrabiania dodawać stopniowo roztopione masło.
    Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Z powstałego ciasta formować duże kule, które lekko spłaszczyć.
    Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pospanej mąka.
    Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *