Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sznycel wiedeński

Składniki:
• 4 duże kotlety cielęce,
• 30 g mąki, 1/2 łyżeczki soli,
• 1/4 łyżeczka pieprzu,
• 1 jajko,
• 6 łyżek tartej bułki,
• 4 łyżki oleju,
• 4 łyżki masła.

Wykonanie:
Kotlety umyć pod bieżącą zimną wodą, dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego, następnie lekko rozgnieść. Przygotować 3 płaskie talerze. Na jednym wymieszać mąkę z solą i pieprzem, na drugim rozkłócić jajko, na trzeci wysypać tartą bułkę. Mięso obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku, obtoczyć w tartej bułce, panierkę lekko docisnąć. Olej i masło rozgrzać na patelni. Sznycle smażyć na wolnym ogniu 8-10 minut. Należy je często obracać.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Cinek

1 comment for “Sznycel wiedeński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *