Składniki:
• 1 łyżeczka soli
• 0.25 łyżeczki pieprzu
• 2 ząbki czosnku
• 1 kg mostku wołowego
• 2 łyżki oleju
• 2 cebule
• 1 szklanka wrzątku
• 2 pomidory
• 2 marchewki
• 4 ziemniaki
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć mięso, odstawić na godzinę. Olej rozgrzać w szerokim, płaskim garnku, włożyć mięso, zrumienić z obu stron, wyjąć. Cebulę obrać, posiekać, włożyć do gorącego oleju i smażyć na ciemnozłoty kolor. Włożyć mięso go garnka z cebulą, wlać wodę, dodać uprzednio sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, przykryć i dusić około 2.5 godziny na wolnym ogniu. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić kolejne 0.5 godziny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier