Składniki:
- świeża słonina
- kiełbasa zwyczajna
- czosnek
- sól
- pieprz cayenne
Sposób przyrządzenia:
Słoninę pokroić w drobną kostkę, możemy ją wcześniej dobrze z chłodzić w zamrażarce znacznie ułatwi nam to krojenie. Kiełbasę mielimy w maszynce do mięsa na grubym sitku, następnie przekładamy wszystko do garnka o grubym dnie i stawiamy na wolny ogień często mieszając aby pozbyć się wody. W międzyczasie obieramy czosnek i przepuszczamy przez wyciskacz, następnie rozcieramy go jeszcze z solą na pastę.
Kiedy słonina zacznie nabierać słomkowego koloru wyłączamy ogień i czekamy aż trochę przestygnie, dodajemy pastę czosnkową i paprykę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Ze względu na walory energetyczne potrawa powinna być dość słonawa i pikantna.
Przelewamy powstałą masę do glinianego naczynia lub wyparzonych słoików i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego Paweł