Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ziemniaczana z porami

Składniki:

  • ½ kg porów
  • 70 dkg ziemniaków
  • olej
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia;
    Pory umyć, osączyć oddzielić białe części od zielonych. Zielone części liści włożyć do litra osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem. Białe części porów pokroić w cieniutkie plasterki, oprószyć solą i włożyć do rondelka, dodać olej i poddusić, Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do podduszonych porów. Dusić razem kilka minut. Odcedzić wywar z zielonych części porów i zalać nim pory podduszone z ziemniakami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze około 15 minut pod przykryciem. Podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *