Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ziemniaczana z pieczarkami

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 25 dkg pieczarek
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 ½ szklanki rosołu warzywnego
  • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
  • 5 łyżek śmietany
  • 3-4 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki

    Sposób wykonania:

    1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, podsmażyć na połowie masła, podlać rosołem i gotować około 15 minut. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na pozostałym maśle usmażyć pieczarki na złocisty kolor i połączyć z zupą. Gotować jeszcze 3 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, i gałką muszkatołową. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i zieloną natkę pietruszki. Podawać z białym pieczywem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *