Składniki:
- 300 g wędzonego boczku
- 300 g kiełbasy
- włoszczyzna
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łosik startego chrzanu
- 1/2 l mleka
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Sposób wykonania:
Kiełbasę oraz boczek zalać 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać obrną i pokrojoną włoszczyznę, ząbek czosnki, listek laurowy oraz sól do smaku.
Trzymać na małym ogniu około 1 golizny.
Po tym czasie usunąć warzywa, boczek pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki.
Następnie podgrzać mleko i wlać do zupy.
Dokładnie wymieszać i dodać chrzan, boczek oraz kiełbasę.
Na koniec do każdej porcji włożyć połówki ugotowanych jajek i posypać posiekaną natką pietruszki.