Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka na karmelu

Składniki:

  • 10 łyżek cukru
  • ½ l mleka
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Cukier skropić 4 łyżkami wody i rozpuścić na małym ogniu aż powstanie karmel po czym zdjąć go z ognia i przelać do 6 foremek żaroodpornych.
    Następnie mleko z dodatkiem soli, cukru waniliowego i resztą cukru, doprowadzić do wrzenia.
    W między czasie ubić jajka, po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cieple mleko.
    Dokładnie wymieszać i przelać do foremek z karmelem.
    Foremki ułożyć w naczyniu wypełnianym wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *