Składniki:
- 3 szklanki maki
- ok.3/4 szklanki mleka
- 5 dag drożdży ( 2 łyżeczki instant )
- ok.1/3 szklanki cukru
- ok.8 dkg masła lub margaryny
- 10 dag marmolady
- 10 dag dżemu
Sposób przyrządzenia:
Jeśli ktoś posiada maszynę do chleba , to może ją wykorzystać do wyrobienia ciasta. Wykorzystuję program nr.7 , który trwa 1godz. i 30 min. Umieszczam wszystkie składniki "jak leci" i włączam program. Przez ok.30 min. ciasto jest wyrabiane a potem pozostaje w cieple do wyrośnięcia. Do maszyny używamy tylko suchych drożdży.
Jeśli takiej maszyny nie mamy to:
Mieszamy drożdże z częścią mleka i odrobiną mąki i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę, rozczyn, sól i resztę mleka. Dodać stopiony, przestudzony tłuszcz i wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.
Dzielimy ciasto na 2 części. Rozwałkowujemy na grubość ok.1 cm. Najlepiej, kiedy uda nam się uzyskać kształt prostokąta. Smarujemy dżemem zmieszanym z marmoladą i zwijamy formując podłużne strucle. Przekrawamy wzdłuż i splatamy tak, żeby był widoczny dżem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia ok.40-50 minut.
Pieczemy ok.40-50 min. w średnio nagrzanym piekarniku ( elektr. 170-190°C) ok. Po upieczeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Z samym dżemem , bez marmolady, też wyjdzie, ale trzeba się liczyć z tym, ze dżem trochę nam wycieknie. Robię często z samym dżemem, wybieram taki, który jest gęsty. I każdą struclę robię z innym. Proste i pyszne. Smacznego!
3 comments for “Strucla drożdżowa z dżemem”