Składniki:
- 4-5 filiżanek bulionu drobiowego
- 2 posiekane cebule
- 3 pokrojone marchewki
- 2 drobno pokrojone łodygi selera
- natka
- 1 obrana i posiekana rzepa
- 1/4 filiżanki masła
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 filiżanki ciemnego piwa
- winniczki (6 na osobę)
- mielony pieprz
- świeży rozmaryn i szałwia do dekoracji
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlej 4 filiżanki wody, włóż cebulę, marchewki, seler, 2-3 gałązki natki i rzepę. Zagotuj, dodaj łyżkę masła, listek laurowy i 1/2 łyżeczki tymianku. Przykryj i duś 10-15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W rondlu wymieszaj warzywa z bulionem. Przypraw, wlej piwo. Gotuj 4 minuty. Dodaj winniczki, gotuj razem około minuty. Zdejmij z ognia. Winniczki ułóż na talerzach, wlej bulion z warzywami. W ostatniej minucie dodaj świeżo mielony pieprz. Udekoruj rozmarynem, szałwią i natką
2 comments for “Slimaki winniczki w piwie”