Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Slimaki winniczki w piwie

Składniki:

  • 4-5 filiżanek bulionu drobiowego
  • 2 posiekane cebule
  • 3 pokrojone marchewki
  • 2 drobno pokrojone łodygi selera
  • natka
  • 1 obrana i posiekana rzepa
  • 1/4 filiżanki masła
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 filiżanki ciemnego piwa
  • winniczki (6 na osobę)
  • mielony pieprz
  • świeży rozmaryn i szałwia do dekoracji

Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlej 4 filiżanki wody, włóż cebulę, marchewki, seler, 2-3 gałązki natki i rzepę. Zagotuj, dodaj łyżkę masła, listek laurowy i 1/2 łyżeczki tymianku. Przykryj i duś 10-15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W rondlu wymieszaj warzywa z bulionem. Przypraw, wlej piwo. Gotuj 4 minuty. Dodaj winniczki, gotuj razem około minuty. Zdejmij z ognia. Winniczki ułóż na talerzach, wlej bulion z warzywami. W ostatniej minucie dodaj świeżo mielony pieprz. Udekoruj rozmarynem, szałwią i natką

 

 

2 comments for “Slimaki winniczki w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *