Składniki:
- 20 dag drobnego makronu (np.gwiazdki)
- 5 dag boczku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1/2 gałązki selera naciowego
- 2 łyzki zielonego groszku (może byc mrozony)
- 11/2 l rosołu z kostki
- 2 łyżki tartego sera
- posiekana natka pietruszki
- sól
Wykonanie:
Boczek, marchewkę, seler i cebulę drobno posiekać, udusić na tłuszczu na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie i przezroczyste. Dodać groszek posolić, przykryć pokrywką i dusić dalej około 10 minut. wlać gorący rosół i gotować dalszych 20 minut, wsypać makaron i dogotować około 10 minut.Posypać natką, dodać tarty ser i wymieszać.
Przepis nadesłałą na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18