Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba duszona w jabłkach

Składniki:

  • 800 g dowolnej ryby
  • 500 g jabłek
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 200 g śmietany jogurtowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki , które skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.
    W miedzy czasie obrane jabłka pokroić na kawałki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
    Na nich ułożyć kawałki ryby i ponownie jabłka.
    Oprószyć całość solą, pieprzem oraz cukrem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i dusić około 30 minut.
    Po tym czasie zalać całość śmietaną i jeszcze chwile dusić.
    Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *