Składniki:
- 2, 5 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 2 łyżki śmietany
- 2/3 kostki margaryny
- 800 g twarogu
- 1 op. budyniu waniliowego
- ½ szkl. oleju
- sok z 1 cytryny
- 2 szkl. mleka
Sposób wykonania:
- Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka, śmietanę oraz cukier.
Całość dokładnie zagnieść i wyłożyć dno wysmarowanej tłuszczem blachy.
Następnie do sera dodać budyń, sok z cytryny, mleko, oraz jajka ubite z 1 szklanką cukru.
Całość dokładnie wymieszać i wylać na ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 1 godziny.
Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć białka ubite z ½ szkl. cukru i ponowie wstawić do piekarnika na około 15 minut.