Składniki:
• 8 dyżych świeżych sardynek (ok.500g)
• 1 łyżeczka ziaren różnych gatunków pieprzu
• 1 mały pęczek koperku
• 1 ząbek czosnku
• 2 cytryny
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 8 małych gałązek świeżego rozmarynu
• 4 liście sałaty
• 8 gałązek rukwi wodnej
• sól
Sposób przyrządzenia:
Bardzo mocno rozpalić grill. Sprawić sardynki. Starannie opłukać je z zewnątrz i w środku. Ostrożnie usunąć łuski. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Ziarna pieprzu utłuc w moździerzu albo zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Wsypać do małej miseczki.
Koperek opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Koperek i czosnek dodać do pieprzu. Starannie umyć cytryny. Z jednej zetrzeć skórkę. Dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek. Wymieszać. Rozmaryn opłukać. Wsunąć gałązkę do brzucha ryby. Na wierzch nałożyć łyżką masę pieprzową. Odwrócić i rozsmarować masę po drugiej stronie. Resztę odłożyć. Zostawić sardynki w marynacie na 5-10 minut.
Liście sałaty i rukiew wodną opłukać, osuszyć i podzielić na kawałki. Ułożyć na talerzach. Cytryny pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i ułożyć po jednej na talerzach.
Spiąć brzuch ryby metalowym szpikulcem. Opiekać na grillu 2-3 minuty z każdej strony. Wyciągnąć szpikulce. Ułożyć ryby na liściach sałaty. Posmarować resztą masy pieprzowej i podawać.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez lidl